Ripple krijgt toegang tot interne SEC-documenten over Bitcoin en Ether

In een uitspraak die de verdediging van Ripple een boost kan geven, zegt de rechter dat SEC discussies over de vraag of XRP, Bitcoin en Ether effecten zijn, openbaar moet maken. Is een schikking nu nabij?

Discussies van het agentschap over de cryptocurrencies Bitcoin en Ether

In wat een belangrijke impuls zou kunnen zijn voor de juridische verdediging van Ripple, heeft Ripple Labs haar poging gewonnen om de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) te dwingen documenten te produceren die gerelateerd zijn aan de interne discussies van het agentschap over de cryptocurrencies Bitcoin en Ether.

Deze laatste uitspraak door de Amerikaanse Magistrate Judge Sarah Netburn kan een belangrijke juridische ontwikkeling zijn voor Ripple, nu het probeert zijn „eerlijke kennisgeving“ verdediging te versterken in de lopende rechtszaak die de SEC afgelopen december tegen Ripple heeft aangespannen voor zijn vermeende verkoop van XRP in een niet-geregistreerde effectenaanbieding ter waarde van meer dan 1,38 miljard dollar.

Een centraal punt in de rechtszaak is of transacties met XRP – de eigen cryptocurrency voor het Ripple-platform – „investeringscontracten“ zijn en dus effecten waarvoor registratie vereist is volgens Sectie 5 van de Securities Act van 1933.

Ripple beweert dat de SEC de term „investeringscontract“ onvoldoende heeft gedefinieerd, geen eerlijke kennisgeving heeft gedaan dat XRP-transacties in strijd waren met de wet, en – door de eerdere vaststelling van het agentschap dat Bitcoin Investor en Ether geen effecten waren – Ripple heeft doen geloven dat ook XRP niet als een effect zou worden beschouwd.

De rechtszaak van de SEC tegen Ripple bevindt zich momenteel in de ontdekkingsfase, waarbij beide partijen strijden over welke informatie moet worden gedeeld met de tegenpartij.

In maart beweerde Ripple dat de SEC „ten onrechte relevante informatie achterhield, mogelijk ontlastend bewijs“ en diende een motie in om de SEC te dwingen documenten te produceren die eerdere verklaringen van de SEC en communicatie met derden weerspiegelen, evenals interne documenten waarin wordt besproken of XRP, Bitcoin of Ether als effecten worden beschouwd. Volgens Ripple had de SEC aangevoerd dat de documenten niet relevant waren voor de zaak.

„Ik ga de motie van de gedaagden grotendeels toewijzen“

Netburn, de rechter, noemde het een „high-stakes“ ontdekking, volgens Law360. „Ik ga de motie van de gedaagden grotendeels toewijzen,“ zei ze in een conferentie met advocaten van beide partijen die 90 minuten duurde.

Netburn oordeelde dat SEC-notulen en memo’s „die de interpretatie of opvattingen van het agentschap uitdrukken“ over crypto waarschijnlijk ontdekbaar zijn, aldus Law360. Interne e-mails van het personeel zullen echter niet hoeven te worden geproduceerd.

Volgens Law360 klaagde SEC-raadsman Dugan Bliss dat Ripple probeerde de overheidsinstelling „voor het gerecht te slepen“ en dat „de acties van de promotor hier de focus moeten zijn.“

De rechtszaak wordt nauwlettend in de gaten gehouden door de XRP-gemeenschap en de cryptocurrency-industrie over de hele wereld, gezien de potentiële impact op XRP-investeerders en het juridische precedent dat het zou kunnen scheppen voor andere cryptocurrencies.

„Dit is een goede overwinning voor Ripple et. al. Biedt hoop voor wat ze zullen vinden,“ zei advocaat Jesse Hynes in een tweet. „Als er iets is waar de SEC bang voor is om openbaar te maken, zul je nu een schikking zien.“

Een andere advocaat, Jeremy Hogan, zei in een YouTube-video:

„Motie grotendeels toegewezen, maar veel belangrijker is wat dit betekent voor een mogelijke vroege oplossing van de zaak en voor Ripple’s fair notice verdediging.“

Ripple’s CEO Brad Garlinghouse zei in een tweet:

„Vandaag was een goede dag.“

Ondanks de juridische problemen met de SEC in de VS over XRP, blijft Ripple zich op de Zuidoost-Aziatische markt begeven. Vorige maand kondigde het bedrijf aan dat het had ingestemd met de overname van een belang van 40% in de Aziatische grensoverschrijdende betalingsspecialist Tranglo als onderdeel van de uitbreiding van de on-demand liquiditeit van zijn wereldwijde betalingsnetwerk RippleNet in Zuidoost-Azië.

De prijs van XRP is de afgelopen week met meer dan 80% gestegen en passeerde op 7 april US$1, het hoogste niveau in drie jaar. XRP wordt verhandeld op US$0,98 op het moment van publicatie.