Het huidige institutionele belang van Bitcoin is het ‚topje van de ijsberg‘.

Bitcoin heeft een lange geschiedenis als het gaat om het bewijzen van het ongelijk van de twijfelaars en dat was het geval met de stierenloop in 2017. Bij het bereiken van haar historisch hoge waardering van $20.000 kon Bitcoin de aandacht van de rest van de financiële industrie trekken en heeft sindsdien haar aanwezigheid behouden.

Hoewel de waardering van Bitcoin sinds 2017 met 53 procent is gedaald, heeft LongHash onlangs gemeld dat het kapitaal dat afkomstig is van institutionele beleggers met 56 procent is verbeterd.

Een recent bericht suggereerde dat de kapitaalinstroom van geaccrediteerde beleggers is verbeterd voor Bitcoin in de afgelopen 2 jaar, maar 2020 is nogal bijzonder geweest.

Er werden drie belangrijke redenen geïdentificeerd voor de verhoogde interesse van instellingen in 2020, waaronder: positief sentiment bij spraakmakende beleggers en instellingen, de maturiteit van BTC, en het versterken van de fundamentals.

De bovenstaande redenen gelden op zich, maar het is belangrijk om te begrijpen wat Bitcoin zo ver heeft gebracht bij de geaccrediteerde beleggers.

Een van de belangrijkste triggerpoints was de veerkracht van Bitcoin Evolution om sneller te herstellen dan elke andere traditionele beleggingsklasse. Als we de ineenstorting van de markt van maart uit het beeld hadden gehaald, zou Bitcoin geen 38 procent achteruitgang hebben gekend en zou er dus geen ongelofelijke terugval zijn geweest.

Het positieve sentiment omsloot de digitale asset pas nadat het persistentie in de grafieken liet zien, terwijl grote aandelen zoals S&P 500, Dow Jones en grondstoffen zoals goud in de loop van maart-april afbrokkelden. Minder dan 3 jaar nadat ze Bitcoin ‚fraude‘ noemden, veranderde JP Morgan ook hun standpunt en verklaarde,

„Hoewel de [bitcoin] zeepbel net zo dramatisch is ingestort als dat hij is opgeblazen, heeft de bitcoin zelden onder de productiekosten gehandeld, met inbegrip van de zeer wanordelijke omstandigheden die in maart heersten.“

Bitcoin is nauwelijks getuige geweest van de echte institutionele kapitaalinstroom…

Zoals eerder gemeld, is de huidige institutionele belegging die via Grayscale of een andere beursbewaring in BTC komt, nauwelijks het topje van de ijsberg. Een echte kapitaalinstroom van het einde van de instelling zou de markt van Bitcoin met meerdere plooien opblazen en de BTC-prijs zou gemakkelijk boven het record van 2017 uitstijgen.

Grote institutionele investeringen zullen mogelijk beginnen nadat hedgefondsen, pensioenfondsen en vermogende beleggers zich in de mix hebben gemengd naarmate het actief zich ontwikkelt tot een gevestigde vorm van ’store-of-value‘ of een ’safe-haven‘-activum.